In 1992 is Carla afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam. In Israël heeft zij twee jaar gewerkt in het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv. Daarna heeft Carla zes jaar in Florida gewerkt. Zij heeft daar verschillende cursussen gevolgd, met name op het gebied van spier en bindweefselproblemen. In 2002 is Carla met haar gezin teruggegaan naar Nederland en heeft zij de fysiotherapiepraktijk ‘Das’ in Noordwijkerhout overgenomen.
Oedeemtherapie
Carla is gespecialiseerd in oedeemtherapie. Oedeem, oftewel lymfoedeem, is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Dit kan zich in het hele lichaam manifesteren. Het vocht hoopt zich op doordat het lymfesysteem niet goed werkt. Er bevinden zich lymfeknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en de lies. Wanneer deze knopen aangedaan zijn of verwijderd zijn is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Er zijn twee verschillende typen van lymfoedeem: primair en secundair lymfoedeem. Primair lymfoedeem is aangeboren of erfelijk bepaald. Secundair lymfoedeem kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie of bestraling.
Door de vochtophoping is er meestal een verminderde mobiliteit in de gewrichten. De meeste mensen hebben wel eens een zwelling, bijvoorbeeld na het stoten van de knie. Er komt dan meestal een blauwe plek, wat een kapot bloedvat aanduidt. Daarbij komen er allerlei stoffen vrij waardoor er een zwelling ontstaat op basis van vocht. Ook dit is een vorm van oedeem. Daar de omstandigheden van vochtafvoer hierbij meestal goed zijn, verdwijnt dit na een paar dagen. Echter, wanneer er een groter trauma plaats heeft gevonden zoals een operatie, dan zijn er lymfeknopen of -vaten beschadigd en moet het vocht een andere weg zien te zoeken. Die weg wordt gestimuleerd door de therapie.
De therapie bestaat uit manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke massage die erop gericht is het vocht via de intacte lymfevaten af te voeren. Daarnaast vormen de compressietherapie (zwachtelen), de oefentherapie en de leefstijladviezen onderdeel van de behandeling. Een elastische kous is vaak noodzakelijk om het vocht onder controle te houden.
‘Fysiotherapie in de thuiszorg’
Carla richt zich op ‘Fysiotherapie in de thuiszorg’. Oudere mensen hebben vaak meerdere klachten. Denk aan bijvoorbeeld: de ziekte van Parkinson, diabetes mellitus en hartfalen. Hierdoor is er een grotere zorgvraag en komen er vaak meerdere hulpverleners over de vloer. In zo’n situatie is het van groot belang dat de samenwerking tussen de verschillende hulpverleners goed verloopt. De thuiszorg fysiotherapeut neemt naast de algemene fysiotherapeutische taken de verantwoordelijkheid op zich om indien nodig de juiste disciplines erbij te halen. Bijvoorbeeld door het inschakelen van een ergotherapeut. Zo helpt de thuiszorg fysiotherapeut er mede voor te zorgen dat de samenwerking goed verloopt en dat de veiligheid van de betreffende oudere optimaal is.
Beweegprogramma’s
Carla begeleidt de volgende beweegprogramma’s: artrose, reuma, diabetes mellitus en overgewicht. Zij is aangesloten bij het MS-, Parkinson-, en Claudicationetwerk. Tevens heeft Carla de cursussen ‘Oncologie in de eerste lijn’ en ‘Motivational Interviewing’ (MI) gevolgd. MI is een gesprekstechniek die gedurende een behandeling kan worden ingezet om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Hierbij wordt de cliënt gestimuleerd om zelf (mede) verantwoording te nemen voor het behandelproces.