Technologieën

AlterG

Wat is het?

alterG2De door NASA ontwikkelde AlterG loopband is een  loopband die wordt omsloten door een grote luchtdichte zak. Met een speciaal ontworpen broek kan een patiënt worden vastgemaakt aan de drukcabine, waardoor er een luchtdichte omgeving wordt gevormd. Deze zak wordt vervolgens volgepompt met lucht, waardoor de patiënt als het ware omhoog wordt gelift.  Door deze heffing kan het lichaamsgewicht worden verminderd met maximaal 80%.

Voor wie is het?

De AlterG loopband maakt het mogelijk om met een lager lichaamsgewicht te lopen of hard te lopen waardoor, kapsel en gewrichten minder wordt belast. Door de regulatie van de schokbelasting is de gebruiker in staat om pijnvrij te bewegen en hierdoor optimaal te trainen. Iedereen met klachten aan de wervelkolom, heupen en/of benen tijdens het lopen en/of hardlopen kan in aanmerking komen voor een training met de AlterG loopband. Deze klachten kunnen zijn ontstaan door werk, sport of ten gevolge een operatieve ingreep. De AlterG loopband kan worden ingezet tijdens de revalidatie van (top)sporters maar kan tevens worden ingezet bij mensen met overgewicht, neurologische afwijkingen en/of balansstoornissen. Als indicaties kunt u dus denken aan:

Orthopedische aandoeningen (zowel conservatief of operatief):

Algemene heup en/of knieklachten:

Neurologische klachtenbeelden:

Overig:

Wat is het doel?

Door het gebruik van de AlterG loopband tijdens de revalidatie na verschillende operatieve ingrepen is het mogelijk om sneller weer te kunnen (hard)lopen, zonder beschadiging van de geopereerde structuren. Voor (top)sporters betekent dit dat zij sneller weer kunnen trainen vanwege de gewichtsreductie en daardoor mindere terugval kennen in hun spierkracht en conditie. Trainen in de AlterG loopband kan helpen bij het herstellen van het loop- en hardlooppatroon. Daarnaast biedt het trainen op de AlterG loopband een veilige en minder pijnlijke vorm van training aan voor mensen met balansstoornissen en/of overgewicht.

Terug naar Technologie.